
Web Yazılım Türleri
Web yazılım, çeşitli özellikteki sunucularda çalışan ve standart kullanıcılar tarafından “www” ile başlayan site üzerinde HTML veya daha farklı formatlarda işlenen Google Chrome, Yandex vb. gibi internet tarayıcılarında yayınlanan bir yazılım türüdür.
Web Yazılım Nedir?
Web yazılım, çeşitli özellikteki sunucularda çalışan ve standart kullanıcılar tarafından “www” ile başlayan site üzerinde HTML veya daha farklı formatlarda işlenen Google Chrome, Yandex vb. gibi internet tarayıcılarında yayınlanan bir yazılım türüdür.
Web Yazılım Türleri Nelerdir?
Web yazılım sürecinde farklı pek çok yazılım dili kullanılabilir. Temelde bu yazılımlar “Sunucu Tarafı” ve “Kullanıcı Tarafı” olmak üzere ikiye ayrılır. Sunucu tarafında çalışan yazılımda veri tabanı ile iletişime geçen diller yer alırken; kullanıcı tarafında çalışan yazılımda ise kullanıcılar ve tarayıcıların anlayabileceği web tasarım grafik gibi diller yer alır.
Web yazılımında bulunan bazı terimlere göz atacak olursak;
Server: İstenilen sayfayı çalıştıran taraftır.
Client: Web sitesi içinde bulunan sayfaları çağıran kullanıcı ile bu sayfaları buluşturan taraftır. Örn: Tarayıcılar.
Kullanıcı: İnternet ortamında gezen, araştıran, izleyen kişidir.
Web Yazılımda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Web yazılım geliştirme sürecinde birçok adım dikkate alınmalı ve bu adımlar önemsenmelidir. Bunun için aşağıdaki maddeler göz önünde bulundurulabilir.
- Güvenli olması,
- Kaynaklarının yeterli olması,
- Anlaşılabilir olması,
- Güncellenebilir olması,
- Hızlı ve esnek olması,
- Arama motoru optimizasyonunu destekleyen bir alt yapıya sahip olması.
Sunucu Taraflı Web Yazılımları
Sunucu taraflı yazılımlar, sunucu tarafında çalıştırılan bütün uygulamalara verilen genel addır. Bu yazılım dillerine Back-End (arka taraf) yazılım dilleri de denmektedir. Sunucu taraflı yazılımlar, web sitesinde oluşturulan içerikleri kullanıcılar tarafından istenilen taleplere yanıt vermekle görevlidir.
Bu tip yazılım dilleri temelde HTML ile hazırlanmış web sitelerine farklı işlevler katmaktadır. Sunucu taraflı yazılım dilleri arasında; PHP, .NET, ASP, Java, Java Server Page, Perl, Python, Node.js, gibi diller de bulunmaktadır.
Kullanıcı Taraflı Web Yazılımları
Front-End (ön taraf) yazılım dilleri olarak da bilinen kullanıcı taraflı yazılımlar sunucudan gelen istekleri kullanıcılar ile buluşturan yazılım dilleridir. Kullanıcı taraflı yazılımlarda görsel ve grafik tasarımları da devreye girmektedir. Kullanıcı taraflı yazılım dillerinde HTML, CSS, Java Script, Ajax, Jquery gibi diller bulunmaktadır.